Verticaal groen

verticaal_groen.jpg

Een verticale tuin is een leuke manier om je tuin uit te breiden, van een balkon een tuin te maken, of van een stedelijke omgeving met veel steen en beton een wat groenere, leefbare omgeving te maken. Verticaal groen heeft vele voordelen, zo draagt het bij aan een beter milieu en verbetert het de leefomgeving, zowel in als om het huis. Bij zo’n groene muur kan je net zoveel variëren als je zelf wil, maar er zijn natuurlijk wel plantensoorten die het beter doen dan andere. Daarbij hangt veel af van of de muur in de zon of juist de schaduwzijde is gelegen.

Mogelijkheden voor verticaal groen

Er zijn kant-en-klare groene muren te koop, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde ‘eetbare wand’. Dat is een verticale moestuin. Maar natuurlijk kun je ook zelf helemaal je verticale tuin inrichten. Kies dan wel voor plantensoorten waarvan het bekend is dat ze het goed doen in een verticale of daktuin. Waar het eigenlijk om gaat is dat de plant met weinig tevreden moet zijn en tegen veel weersomstandigheden kan. De grond of substraat die er gebruikt wordt is natuurlijk veel  beperkter dan in een gewone tuin. Wat dat betreft kun je het een beetje vergelijken met potplanten.

Bepaal voor jezelf of je voor je groene muur liever een moestuin, een siertuin of een schaduwtuin wilt en daar kun je dan de plantenkeuze aan aanpassen. Voor een schaduwrijke muur zijn varens, grassen, tuingeraniums, het purperklokje (Heuchera), longkruid (Pulmonaria), diverse sedumsoorten en Zenegroen (Ajuga reptans) bijvoorbeeld heel geschikt. Wil je liever een verticale moestuin, kies dan voor diverse verse kruiden, aardbeien en sla. Bij een siertuin komen lieve vrouwe bedstro (Galium), de maskerbloem (Mimulus guttatus), campanula, dovennetel, viooltjes en veronica (Erinus alpinus) zeer tot hun recht.

Onderhoud

Qua onderhoud lijkt een verticale tuin heel veel op een gewone tuin. Zo zal er regelmatig water gegeven moeten worden, eventueel via een irrigatiesysteem. Aangewaaid onkruid moet worden verwijderd en eventueel moet er af en toe wat geknipt worden en dode bloemen/vruchten verwijderd worden. Het allerbelangrijkste is echter de aanleg. Maak de tuin ook niet te zwaar, want dan heb je kans dat het hele zaakje instort. Het systeem moet zodanig worden aangelegd dat de muur voldoende beschermd wordt en deze dus ook niet steeds heel nat wordt. Als dat allemaal goed is geregeld, kun je jarenlang genieten van een prachtige green wall!


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: