Groendak opbouw

Om te zorgen dat er geen lekkages of andere problemen ontstaan, moet je bij de aanleg van een groendak op de juiste manier te werk gaan. De methode die voor de groendak opbouw steeds gebruikt wordt, is in grote lijnen heel simpel en steeds hetzelfde. Wel zijn er verschillen in dikte van de substraatlaag, ofwel de voedingsbodem, en sommige onderdelen zijn groendak_opbouwbij een aantal systemen samengevoegd. Zo zijn veel sedum cassettes al voorzien van een drainage- en substraatlaag en hoef je dat dus niet meer apart aan te schaffen. Het lijkt in eerste instantie misschien allemaal wat ingewikkeld, maar als je even verder leest, zal je merken dat het best meevalt. Hieronder leggen we je precies uit waar de groendak opbouw allemaal uit bestaat.

Verschillende gradaties van laagopbouw:

Bij de aanleg van een groendak heb je de keuze uit verschillende methoden met verschillende gradaties van laagopbouw. We onderscheiden daarbij:

  • Enkel- of tweelaags; de vegetatielaag wordt rechtstreeks in een substraatlaag geplant. Deze methode is af te raden omdat er dus geen drainagelaag en/of waterreservoir is.
  • Drielaags: vegetatielaag komt op een substraatlaag met daaronder drainage. Dit is al beter maar nog steeds niet optimaal.
  • Vierlaags: vegetatie in substraatlaag op een drainagelaag met daaronder de beschermlaag. Een prima methode.
  • Vijflaags: vegetatielaag komt in de substraat die van de drainagelaag met waterreservoir wordt gescheiden d.m.v. filterlaag. Helemaal onderop ligt de beschermlaag

Als we uitgaan van de vijflaagse methode is de opbouw dus als volgt. Allereerst komt er een waterdichte antiworteldoek op het dak. Dit zorgt voor bescherming tegen het water en voorkomt tegelijkertijd ook dat de wortels door je dak heen groeien. Daarop komt de drainagelaag die soms een waterreservoir bevat. Het zorgt voor de afvoer van hemelwater en mocht er erg veel regen vallen, dan wordt dat opgevangen in het reservoir. De planten blijven dus niet met ‘natte voeten’ staan  waardoor ze zouden gaan rotten. Daar wordt vervolgens een filterdoek op aangebracht; deze voorkomt dat het substraat met het regenwater wegvloeit. Vervolgens komt dan de substraatlaag en daarin of -op wordt de vegetatielaag aangebracht.

Verder wordt er, om de boel te verstevigen, grind aangebracht langs de randen, rond de schoorsteen en andere uitsparingen zoals de waterafvoer.

Is er sprake van een schuin dak, dan is er nog een extra laag; het raster. Deze wordt op de drainagelaag, onder de substraatlaag, aangebracht en biedt de plantjes houvast, zodat ze niet gaan schuiven en van het dak vallen.

Verschillende systemen

Zoals gezegd zijn er verschillende systemen op de markt voor de aanleg van een groendak. Voor de aanleg van een sedumdak bijvoorbeeld, kan je kiezen uit inzaaien, stekken, vegetatiematten neerleggen of sedumcassettes gebruiken. Soms zijn de matten, maar vooral de cassettes al voorzien van extra’s zoals de drainage en substraat. Maar als je de keuze gaat maken Sedummatenvoor wat betreft een systeem, dan wordt dat altijd wel duidelijk aangegeven. Toch blijft de basisopbouw dus gelijk. Stel dat je kiest voor cassettes waar de substraatlaag en drainagelaag al bij inbegrepen is, dan leg je dus de eerst de beschermlaag en daarop de cassettes. De basisopbouw blijft het zelfde: beschermlaag, drianagelaag, substraatlaag en vegetatielaag.


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: