Groendak kosten

Groendak kosten

Een groendak ziet er prachtig uit en kan je helpen je energierekening omlaag te brengen. Door de aanleg van een groendak draag je bovendien bij aan een betere luchtkwaliteit en aan de vermindering van wateroverlast tijdens hevige regenval. Een win-win situatie dus, die de investering dubbel en dwars waard is. Maar natuurlijk wil je wel van te voren weten wat zo’n groendak nou precies gaat kosten. Het kan dan de investering wel waard zijn, niets is het waard om je in de schulden te steken en je zou een ‘dief van je eigen portemonnee’ zijn als je niet zou overwegen wat de voordeligste opties zijn.

Hieronder geven we je wat meer inzicht in de kosten die je zoal maakt bij de aanleg van een groendak. De bedragen die we geven zijn uiteraard richtprijzen en het totaalplaatje dat je daarmee van de groendak kosten schetst, is dus een benadering. Maar je kunt op die manier wel aardig inschatten waar je ongeveer op moet rekenen.

Groendak kosten: elementen

De aanleg van een groendak omvat uiteraard verschillende elementen die allemaal een eigen ‘bijdrage’ doen aan de totale investering. Om het allemaal wat duidelijker te maken, hebben we ze hieronder overzichtelijk in een rijtje gezet. Overigens hoeven niet alle onderdelen voor jou van toepassing te zijn.

 • Aanleg van een waterafvoer voor overtollig regenwater
 • Waterdichte folie om het dak te beschermen
 • De drainagelaag; deze zorgt voor de afvoer van overtollig water naar de afvoerpijp
 • Substraat; de voedingsbodem voor de planten (ong. € 7,-/20 kg)
 • Vegetatielaag; de planten zelf
 • Manuren; kosten voor de vakmensen die  het dak aanleggen
 • Afwerking; grind (€4,50/20kg) en/of kantopsluiting (ong. €12,50/m)

Welke elementen in jouw situatie van toepassing zijn, kan dus variëren. Is er bijvoorbeeld al een waterafvoer, dan hoeft deze uiteraard niet aangelegd worden. Verder is het systeem dat je kiest ook van invloed. Zo zijn er kant-en-klare sedumpakketten te koop waar al een drainagelaag en substraatlaag bij in zit en die erg voordelig zijn. Eenvoudige sedummatten zijn er al vanaf € 15,- per vierkante meter. De prijs voor cassettes ligt hoger; vanaf € 35,- per m2. Maar daar zit dan vaak al de drainage en substraatlaag bij. Wil je het helemaal goedkoop; kies dan voor sedum stekken. Dit is veel goedkoper, maar ook bewerkelijker en het duurt langer voor je dak dichtgegroeid is. Kies je voor een intensief groendak (dus waar je ook over kunt lopen, een soort daktuin) dan kan het zijn dat er extra eisen worden gesteld aan je dak en de aanpassingen die daar eventueel noodzakelijk voor zijn, kunnen flink prijzig zijn.

Met de volgende stappen kun je veel besparen op de groendak kosten:

 • Vergelijk prijzen van verschillende leveranciers en vraag daarvoor offertes aan
 • Doe de aanleg zelf; het is niet zo moeilijk
 • Kies (bij een groter oppervlak) voor sedumtapijten; deze zijn makkelijk te leggen en goedkoper dan cassettes
 • Informeer bij je gemeente of je voor subsidie in aanmerking komt

De aanleg van een groendak is iets dat je niet hoeft uit te besteden. Door het zelf te leggen, kan je de kostprijs enorm drukken. Sedumtapijten zijn dat geval een goede oplossing. Ze zijn makkelijk te leggen. Hoewel ze wel wat zwaar zijn om te sjouwen, maar met een handzaag kun je de rollen eenvoudig door midden zagen en wordt het werk een stuk lichter. Na een paar uurtjes werk heb je meteen een optimaal resultaat. Het dak is dan meteen volgroeid en mooi om te zien!


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: