Groene muur

groene_muur.jpg

Vind jij het ook zo mooi? Die oude klassieke huizen, of juist de moderne panden, prachtig begroeid met planten. Een schitterende groene gevel geven het pand echt aanzien en vormt een frisse afwisseling in de anders wat grijze, saaie stedelijke omgeving. De voordelen van meer groen in de vorm van groendaken en groene gevels worden steeds bekender. Niet alleen voor een mooier uiterlijk van de stedelijke omgeving, maar ook minder wateroverlast tijdens extreme weersomstandigheden, het terugdringen van het ‘urban heat island’ effect, isolatie van de panden en meer biodiversiteit. Steeds vaker wordt er dan ook gekozen voor een verticale tuin, ook wel een groene gevel, living wall of een groene muur genoemd.

Groene gevel aanleggen

Verticaal groen is dus ook een ideale manier om meer groen toe te passen in een stedelijke omgeving. Als je met dat idee in je achterhoofd om je heen kijkt, zijn er natuurlijk talloze vierkante meters meer beschikbaar als ‘tuinruimte’. Alle panden hebben namelijk muren en daken…….Met een groene gevel bedoelen we dus niet simpelweg een muur laten begroeien met klimop of klimhortensia. Dat is ook mooi, maar beschadigt de muur. Nee, een verticale tuin wordt speciaal aangelegd op zo’n manier dat de muur beschermd blijft en de planten een leefomgeving krijgen met optimale omstandigheden om te groeien.

Het aanleggen van een groene muur is overigens ook wel even wat anders dan een groendak. De planten hebben op de een of andere manier een voedingsbodem en houvast nodig, wat bij een verticale tuin wat lastiger is. Vaak is dat daarom in de vorm van een metalen frame en een PVC-laag met daarop een laag vilt of jute. Het frame kan aan de muur hangen of op zichzelf staan. Het PVC beschermt de muur en het vilt geeft de planten houvast omdat de wortels erin kunnen groeien. Verder zijn er ook systemen verkrijgbaar waarbij de opbouw plaatsvindt in modules, die in het frame geplaatst worden. 

Je kunt jouw verticale tuin aankleden zoals je dat zelf wilt; je kunt plantjes uitkiezen waar je nauwelijks onderhoud aan hebt en het puur voor de sier houden. Maar het is ook mogelijk om een zogenaamde eetbare muur te maken. Dan pluk je de aardbeitjes en andere groenten en fruitsoorten zo van je eigen muur!

Duur? Vraag subsidie aan!

Het is gebleken dat groene muren en daken de luchtkwaliteit in de stad verbeteren en dat het in wijken met aanzienlijk meer groendaken en -muren een paar graden koeler blijft tijdens hoge zomertemperaturen. Dankzij de isolerende werking kunnen ook de energierekeningen omlaag (zowel tijdens de winter als de zomer). De begroeide muren en daken vormen een goed huis voor kleine beestjes, die weer een goede voedingsbron vormen voor de vogels. Kortom, het komt de biodiversiteit ten goede. Dit soort groen is dus goed voor mens, dier en milieu en daarom wil de overheid de aanleg ervan stimuleren. In heel veel gemeenten kan je dan ook in aanmerking komen voor subsidie! Vergeet daarom vooral niet bij je eigen gemeente te informeren naar de regelingen op dat gebied.

 


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: