Duurzame dakbedekking

Duurzame dakbedekking bestaat er in verschillende vormen, maar een groendak is natuurlijk wel het summum van duurzaamheid; het is letterlijk én figuurlijk groen! Als je dus graag een duurzaam huis wil, met een duurzaam dak, dan is een groendak  verreweg de beste en mooiste keuze!

Voordelen van een groendak

duurzame_dakbedekkingWaarom is dat eigenlijk zo? Een groendak heeft namelijk vele voordelen. De plantenlaag isoleert en zuivert de lucht, dat zijn belangrijke kenmerken. Maar het is ook zo dat de vegetatie niet vervuilend is, in tegenstelling tot andere vormen van dakbedekking. Het hemelwater wordt door de planten opgenomen en wat er verder door de substraatlaag heen zakt wordt afgevoerd naar de riolering en is dan ook meteen vast gefilterd. Groendaken ontlasten dus de riolering in twee opzichten; bij hevige regenval blijft een deel van het water op de groendaken, zo komt er dus minder in de riolering terecht, en het water dat wél naar de riolering wordt afgevoerd is schoner.

Het feit dat de groene laag isolerend werkt is natuurlijk ook heel goed voor het milieu. In de zomer blijft het koeler in huis en hoef je minder snel een ventilator of airconditioner te gebruiken en in de winter houdt het groendak de warmte juist vast en kan de thermostaat een paar graden omlaag. Bovendien is het ook geluidsisolerend en dat maakt het leefcomfort in huis groter.

Groendaken zijn ook goed voor de luchtkwaliteit doordat de plantjes schadelijke NOx deeltjes in de lucht afbreken tot onschadelijke elementen die gewoon met het regenwater in het riool worden afgevoerd. Ook in dat opzicht is een groendak dus beter voor het milieu!

Daktuin of groendak?

Sedumdak Een daktuin is een groendak waar je ook op kunt lopen. Deze zijn anders dan de groendaken die puur als duurzame dakbedekking worden aangelegd. Een daktuin heeft ook wel dezelfde voordelen als bijvoorbeeld een sedumdak, maar dit type groendak is niet geschikt voor schuine daken. Voor groendaken wordt tegenwoordig bijna altijd voor sedumplantjes gekozen. Deze zijn namelijk licht in gewicht, zijn in staat om enorm veel vocht op te nemen en zijn ijzersterk. Daardoor hebben ze maar weinig onderhoud nodig. Bovendien zijn er veel verschillende soorten  die elk een andere bloeiperiode hebben. Zo kan je een groendak aanleggen dat bijna altijd gedeeltelijk in bloei staat!

Groendakpan

De groendakpan is een prachtig alternatief om een groendak op een bestaand, schuin dak aan te leggen. Het is een met sedum begroeide dakpan die verder precies hetzelfde wordt gebruikt als de gewone dakpan en net zo ventilerend en waterkerend is. Je combineert daar dus de voordelen van een groendak met de voordelen van een pannendak en omdat de vegetatielaag vast zit aan de pan, is deze ook geschikt voor de schuinere daken!

 


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: