Grasdak

grasdak.jpg

Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen of grasdaken genoemd

Een grasdak is, zoals de naam al aangeeft, een dak begroeid met gras. Het gaat dan meestal om een intensief groendak, waar men dus ook op kan lopen en/of zitten. Een daktuin dus. De term grasdak wordt echter vaak afwisselend gebruikt met de term intensief groendak of daktuin, hoewel dat natuurlijk niet helemaal juist is. Op een echte daktuin kan namelijk ook andere vegetatie groeien. Waar het om gaat is dat het in alle drie de gevallen een dak is, begroeid met enige vorm van vegetatie, die men op dezelfde manier kan gebruiken als een tuin. Het vereist dus een ietwat sterkere dakconstructie.

Opbouw van gras- of intensieve groendaken

De opbouw van een intensieve groendak is ongeveer hetzelfde als dat van een extensief groendak. Maar, bij de extensieve daken wordt de begroeiing niet hoger dan een centimeter of twintig, terwijl de begroeiing van een intensief groendak ook hogere vegetatie zoals struiken kan bevatten. Daarvoor zal de substraatlaag natuurlijk ook dikker moeten zijn, omdat de wortels van grotere begroeiing meer ruimte nodig heeft. Het totale gewicht van een intensief groendak per vierkante meter, is veelal een stuk groter dan dat van een extensief dak. 

De dakconstructie moet daar natuurlijk wel op afgestemd zijn, anders stort de boel op een gegeven moment in of ontstaan er, in minder erge gevallen, lekkages. Een aangepaste dakcontructie, waarbij het dak een draagkracht heeft van 200kg/m2 , is dan ook vereist. Bij die norm kan er ook veilig op het dak gelopen worden. Een direct gevolg van deze eis, is dat er ook een vergunning voor moet worden aangevraagd en er wordt een verplichte controle uitgevoerd door een bouwkundige.

Onderhoud van intensieve groendaken

In vergelijking met extensieve groendaken, vereisen intensieve groendaken ook veel meer onderhoud. Waar je op het extensieve groendak voldoende hebt aan 1 keer per jaar het dak opklimmen om te controleren, bemesten en eventuele onregelmatigheden te verwijderen, moet je het onderhoud van een intensief groendak echt wel vergelijken met een gewone tuin. Er moet dus gesnoeid, bemest en onkruid gewied worden en alle andere taken die een tuin normaliter vereisen.

Maximum helling daktuinen

Afhankelijk van het daadwerkelijke gebruik van het dak, is de maximum hellingshoek ongeveer 4° of 5°, maar in principe kunnen ook intensieve groendaken een hogere hellingshoek hebben. Ga uit van het volgende principe: hoe hoger de beplanting, hoe lager de hellingshoek. Daarbij is het ook niet echt prettig als het dak te schuin is als je met je stoel op je daktuin zit. Mocht je dan in slaap vallen als je lekker van je daktuin geniet, heb je het risico dat je met stoel en al van het dak rolt….

Gaat het om een echt grasdak, dat niet gebruikt wordt om op lopen of zitten, dan kan de hellingshoek natuurlijk wel hoger zijn; tot zo’n 60°. Maar dan zou het dak, afhankelijk van het gewicht van de beplanting, eigenlijk weer onder de categorie extensieve groendaken vallen en zou er dus geen vergunning vereist zijn. 


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: