Subsidie groendak

Subsidie groendakDe aanleg van een groendak is natuurlijk niet iets dat je elke dag doet. Het is een flinke investering waarvan het de bedoeling is dat je er jaren, of zelfs decennia lang van kunt genieten én profiteren. Reken ongeveer €60,- per vierkante meter voor de totale kosten van een extensief groendak of sedumdak, een intensief groendak is duurder en komt uit op ruim €125,- per vierkante meter.Het besef dat groendaken bijdragen aan een schoner milieu en een comfortabele leefomgeving is inmiddels overal doorgedrongen, ook bij de overheid. Veel gemeenten zien dan ook graag dat de inwoners overgaan tot de aanleg van een groendak en om dat te stimuleren verstrekken ze een subsidie of een zeer goedkope lening. Deze regelingen gelden overigens meestal niet alleen maar voor een groendak; ook andere vormen van bouwwerkbegroening, zoals het  begroenen van een gevel, vallen hieronder. De regeling is niet bij elke gemeente hetzelfde of aanwezig, maar veelal kun je voor een vergoeding van € 25,- per vierkante meter in aanmerking komen! Dat maakt het totale kostenplaatje uiteraard wel even wat anders!

Bij welke gemeenten kom je in aanmerking voor subsidie?

Het is uiteraard een beetje teveel om hier een hele lijst van gemeenten weer te geven waar er een regeling is voor groendaken. In ieder geval hebben de gemeenten Amsterdam (niet alle stadsdelen), Apeldoorn, Alphen aan de Rijn, Almelo, Den Haag, Eindhoven, Groningen, ‘s Hertogenbosch, Leiden, Leeuwarden, Nieuwegein, Nijmegen, Rotterdam, Soest, Tiel, Utrecht en Zwijndrecht een subsidieregeling of lening. De vereisten zijn bij elke gemeente of waterschap weer anders. Soms is er een minimum en een maximum oppervlakte dat gesubsidieerd wordt, in andere gevallen wordt er alleen ondersteund als er een vergunning nodig en afgegeven is voor de aanleg van het groendak. Sommige gemeenten verzorgen zelf de subsidieregeling en op andere plaatsen komt de bijdrage weer ergens anders vandaan, zoals van de waterschappen of energiebesparing. Kortom, het is overal net weer even anders. Informeer daarom altijd bij jouw gemeente en waterschap wat er mogelijk is. Naast de eenvoudige subsidie per vierkante meter groendak, is er vaak ook een regeling voor de afkoppeling van het regenwater op de riolering. Voor ondernemers is het logischerwijze ook weer anders. Er zijn, naast subsidieregelingen, overigens ook nog fiscale regelingen: de Vamil-regeling en de MIA.Vraag voor informatie daarvoor de Belastingdienst om advies.

Ons advies; vraag altijd bij je gemeente na of er een subsidie groendak regeling is. Het kan zomaar zijn dat je zo’n 50% van je investering terugkrijgt en dat is iets dat zeker de moeite waard is!


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: