Voordelen Groendak

voordelen_groendak.jpg

We zeggen het zo vaak; groendaken zijn niet alleen heel mooi om te zien. Ze hebben ook diverse, grote voordelen waardoor het de investering dubbel en dwars waard is. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Voordelen groendak op een rijtje

  • Isolerend; zowel qua temperatuur als geluid
  • Kostenbesparend
  • Verhoogt het leefcomfort, zowel binnen als buiten de woning
  • Luchtzuiverend
  • Beter voor het milieu
  • Kan makkelijk gecombineerd worden met zonnepanelen

Isolerend

De bedekking die op het dak komt bestaat uit verschillende lagen; de beschermfolie, de drainage, de substraatlaag en de vegetatie. Dit alles bij elkaar heeft een zeer hoge isolatiewaarde en dat is dan ook één van de belangrijkste voordelen groendak. In de warme zomermaanden blijft het heerlijk koel in huis en tijdens de winter wordt de warmte goed binnen gehouden. Daarnaast werkt de plantenlaag in combinatie met de grond (substraat) ook als een soort geluidswal. In de woning zal je dan ook veel minder last hebben van eventuele herrie op straat of geluid van het verkeer.

Kostenbesparend

Hoewel het in het begin even een flinke investering is (waar je waarschijnlijk overigens subsidie voor kunt krijgen), moge het duidelijk zijn dat je op de lange termijn kosten bespaart. Doordat het groendak zo goed isoleert, zal je in de zomer minder snel de ventilator of airconditioner aanzetten en in de winter kan je makkelijk de thermostaat een paar graden lager zetten en toch van een comfortabele, warme kamertemperatuur genieten.

Verhoogt het leefcomfort

Dit voordeel hangt daar dus ook nauw mee samen. De temperatuur in huis is constanter en aangenamer, waardoor het prettiger is in huis zonder dat je hoeft te koelen of veel te stoken. Dankzij het geluidsisolerende effect is het ook rustiger in huis en eventuele stress door geluidsoverlast van buiten valt ook weg. Buitenshuis maken groendaken het leefcomfort ook van een hoger niveau. Het groen heeft een rustgevend effect op de omgeving en de vegetatielaag kan enorm veel water opnemen tijdens hevige regenval, en dit geleidelijk aan weer afgeven. Dat heeft direct tot gevolg dat wateroverlast door overstromende riolering tot het verleden behoort. Er loopt dus geen water meer de kelders is en ook de straten blijven droog en dat is wel een stuk prettiger!

Luchtreinigend

Verder hebben de plantjes ook een lucht reinigende functie; ze zijn namelijk in staat schadelijk (NOx) deeltjes uit de lucht op te nemen en deze af te breken tot onschadelijke elementen. Dit wordt gewoon met het regenwater afgevoerd naar de riolering. Een aantal groendaken in de buurt zorgen dus al voor een betere luchtkwaliteit! Dit draagt uiteraard ook bij aan een hoger leefcomfort.

Beter voor het milieu

Je ziet dus dat groendaken ook zeer milieuvriendelijk zijn. Het is een natuurlijke manier om je woning te isoleren en dus minder te hoeven stoken of koelen, waardoor er minder schadelijke CO2 wordt afgestoten. De natuurlijke luchtreiniging spreekt uiteraard voor zich; daar hoeven we niets meer aan toe te voegen.

Goede combinatie met zonnepanelen

De vegetatie absorbeert regenwater en bevordert de verdamping, waardoor de luchttemperatuur plaatselijk lager wordt. Zonnepanelen werken beter bij een lagere omgevingstemperatuur en zijn dankzij het groendak dus efficiënter!


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: