Groendaken

groendaken.jpg

Groendaken zijn bezig aan een grote opmars; je ziet ze steeds vaker in de stad verschijnen en waarschijnlijk duurt het niet lang meer of je ziet net zoveel groene daken als daken met zonnepanelen, en een dak met beide kan natuurlijk ook. Dat steeds meer mensen overwegen om zo’n fleurig dak aan te leggen is niet zo vreemd, want, zeg nou zelf; een groene omgeving is veel mooier dan alleen steen en beton. De begroeide daken vormen dan ook een mooie onderbreking in het wat grauwe stadsbeeld.

Verschillende soorten groendaken

Er zijn verschillende manieren waarop je een vegetatiedak kunt aanleggen. In ieder geval kun je onderscheid maken tussen intensieve en extensieve daken. De intensieve daken zijn de echte daktuinen; daar kan je ook over lopen en het omvat veelal ook hogere begroeiing. De extensieve daken hebben alleen een  decoratieve functie; je kunt er niet op lopen en de begroeiing is laag. Het zijn vooral de extensieve daken die een explosieve groei doormaken en dan met name de zogenaamde sedumdaken. Sedum is een klein vetplantje dat enorm sterk is, licht in gewicht en vrolijk bloeit. Er zijn bovendien heel veel verschillende soorten sedum met verschillende bloeiperioden en je kunt dus, door een uitgekiende mix te gebruiken, heel lang van een bloeiend dak genieten. 

Vele voordelen

Maar, behalve dat een begroeid dak mooi is om te zien, heeft het ook vele andere voordelen. Zo overwegen huiseigenaren vaak een groendak aan te leggen als isolatie, want het isoleert goed, zowel qua temperatuur als qua geluid. Wonen onder zo’n dak is dan ook veel comfortabeler. Daarnaast is het goed voor het milieu als meer mensen overgaan tot de aanleg van een groendak, omdat men daarmee dus minder hoeft te stoken en het lucht zuiverend werkt. Wil je alles weten over de voordelen van een groendak? Lees dan verder op de pagina over dat onderwerp. 

Aanleg en financiering

Het lijkt misschien heel ingewikkeld, maar het is helemaal niet zo moeilijk om een extensief groendak aan te leggen als het lijkt. Er zijn zelfs complete doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar. Maar je kunt het natuurlijk ook altijd laten doen. Hoe het ook zij, je hoeft  over het algemeen niet meer dan een dag in de rommel te zitten, want met een paar uurtjes is de klus al geklaard! Een sedumdak (of ander groendak) is niet goedkoop. Maar het is een eenmalige investering in iets dat decennialang meegaat en waardoor je kunt besparen op de energierekening. Het betaalt zichzelf uiteindelijk dus terug. 

Toch kan het zijn dat je zoveel geld niet in een oude sok hebt zitten. Goed nieuws! In veel gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidie van de gemeente of het waterschap! Maar er is niet bij alle gemeente een geldregeling. Soms is er een zeer goedkope lening die je kunt krijgen en in andere gevallen helemaal niets. Vraag in ieder geval even bij jouw gemeente na of er een subsidieregeling is voor groene daken. In veel gevallen kun je een tegemoetkoming van maar liefst 50% krijgen en dat is dus wel even de moeite waard! 


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: