Groendak Maken

Een groendak is een fraaie afwerking voor elk dak; de schuur, de garage, het huis en zelfs een klein afdakje, alles is mogelijk. De aanleg ervan is veel minder moeilijk dan het lijkt. Je kunt het laten doen door een specialist, maar als je een beetje handig bent, kan je het ook zelf! Er zijn zelfs speciale doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar om het nog makkelijker te maken. Hieronder laten we je zien wat de mogelijkheden zijn.

Waaruit bestaat een groendak eigenlijk?

Bij de aanleg van een extensief groendak (waar je dus niet overheen kan lopen) zijn er eigenlijk 3 of 4 lagen, afhankelijk van of het om een plat of hellend dak gaat.

Groendak Maken

  • Het belangrijkste is het dak. Deze moet voldoende draagkracht hebben, schoon en zonder oneffenheden zijn. Vóór het aanbrengen van de vegetatie moet het dak worden beschermd met een speciaal folie, ook wel de drainagelaag genoemd, omdat deze folie meteen zorgt voor afvoer van eventueel overtollig hemelwater.
  • De ‘roostermat’ waarin de plantjes houvast hebben. Dit wordt alleen gebruik voor daken met een helling van meer dan 5%
  • Substraat: dit is de voedingsbodem waarin plantjes verder wortelen. De korrels zijn verkrijgbaar in zakken van 20 liter.
  • Vegetatielaag: dit kunnen plantjes of zaadjes zijn, complete vegetatiematten of cassettes.

Verschillende systemen

Met welke planten je jouw groendak inricht, is natuurlijk helemaal aan jou. Maar niet alle planten zijn geschikt; het spreekt natuurlijk voor zich dat de vegetatie klein van maat en licht in gewicht moet zijn. Bij een boom zouden op een gegeven moment de wortels door je dak groeien en je huis instorten. Een veelgebruikt plantje is de sedum. Deze plant is licht, bestand tegen alle weersomstandigheden en kan heel veel water opnemen. Daarbij komt dat er vele soorten sedum bestaan, waardoor je een goed uitgekiende mix kunt samenstellen en bijna het hele jaar door kunt genieten van een bloeiend dak.

VEen groen dak aanleggenoor de aanleg van een groendak heb je voor wat betreft de vegetatielaag de keuze uit verschillende systemen. Zo kan je zelf de plantjes van jouw keuze inzaaien of stekjes planten. Het voordeel hiervan is dat je het dak precies zo kunt ontwerpen als jij het wil. Nadeel is wel dat je niet direct een volgroeid resultaat hebt en dat het in het begin nog wat kaal en rommelig oogt. Daarbij komt nog dat vogels zich nog wel eens tegoed willen doen aan die heerlijke zaadjes die jij daar hebt gestrooid. Een gaas of net over het dak is dan ook geen overbodige luxe in het begin.

Sneller resultaat heb je als je kiest voor vegetatiematten of -cassettes. De matten zijn het grootst qua oppervlak en dus ben je met het leggen ervan dan ook het snelste klaar. Maar deze matten zijn behoorlijk zwaar en het is wel een gesjouw om deze steeds de ladder op te dragen en op het dak te hanteren. Ze zijn voordeliger dan cassettes.

 

Cassettes zijn erg handig voor kleinere oppervlakten. Ze zijn wat prijziger dan matten, maar wel makkelijker  te hanteren.

Wil je zelf een groendak maken, dan verwijzen we je voor een gedetailleerd stappenplan naar het artikel ‘groendak zelf aanleggen’.


Groendak offerte aanvragen:

Gratis en vrijblijvend en offerte aanvragen voor het laten aanleggen van uw sedumdak: